2019-12-10 03:13 EST


View Issue Details Jump to Notes ]
IDProjectCategoryView StatusLast Update
0001124FSSCPgraphicspublic2007-01-05 00:05
ReporterARSPR 
Assigned Totaylor 
PrioritynormalSeverityminorReproducibilityalways
StatusresolvedResolutionfixed 
PlatformP4 2.8 HT - 1.5GB - 7800GSOSWindows XPOS VersionSP2
Product Version3.6.9 
Target VersionFixed in Version3.6.9 
Summary0001124: Strange brights over the textures.
DescriptionWhile testing 0001122 and 0001123 I've noticed strange brights moving over the GTI Arcadia.

Play "The Sixth Wonder" and just stay still looking at Enif. I see a lot of brights runing over it, but there seems to be no light sources near the station (lasers, explosions, etc...) Of course when it is hit by the beam, it gets lit in green. But what I'm saying is something completly different...

(If you want I can upload a video taken with FRAPS, but it is 6 Mb so I will have to LEARN how to compress it)

Is this normal?
Additional InformationI'm using OGL, vp 3.6.8zetas + Taylor's alpha patches. ForceWare 92.91.
TagsNo tags attached.
Attached Files

-Relationships
+Relationships

-Notes

~0007009

taylor (administrator)

Do you consider this related to bug 0000962 ("Textures blink in white")?

I have still never seen this, but it's deffinitely something that I'm keeping my eye out for.

And a video of some sort would be helpful, more so than screenshots would be. If it would make things easier for you, just PM me for my e-mail address (if you don't already know it) and simply e-mail the video to me. 6Mb is nothing to me so that's not a problem.

~0007011

ARSPR (reporter)

Last edited: 2006-10-26 16:20

No it doesn't seem to be related to 0000962. The best thing I can do is e-mailing you a video (it's in 25FPS and low-res but the issue is clearly visible over Enif's hull).

If you don't get it, let's say tomorrow, PM your e-mail again.

Thanks Taylor.

(0000962 is just what screenshots show, textures randomly go white for maybe 0.5-1.0 second. Just enough time to notice it, move my left hand and press Print Screen).

~0007095

ARSPR (reporter)

Taylor, Have you been able to take a look at the video?

~0007096

taylor (administrator)

Yes, but I haven't been able to recreate the effect yet. And I can't really think of what's causing it either. I did make a couple of small adjustments to rc7dot9 (the recently updated one) which might do something, but I don't really hold much hope that those changes will make any difference, which is why I didn't mention it.

I do have more promising changes on the way, but those will be for 3.7 since it's a rather large number of modifications/rewrites.

~0007098

ARSPR (reporter)

Well, I always see them over Arcadia stations but I never see them over other ships. (Although I haven't been testing or looking for them while playing ...)

Over Arcadia I see also strange texturing effects which seem to be caused by Anisotropic filtering.

Nevertheless I'll try to make some tests with simple built missions and switching on/off features trying to narrow this behaviour ASAP. Wait till I post some more "desinformation" ;)

~0007100

ARSPR (reporter)

Tests and more tests:

1. RC7.9 (at least 2nd version) DOES NOT suffer it... (I've been testing with 7.8, but when I swapped to 7.9, they're gone).

2. From now, all the info is referred to 7.8 (in case it is useful anyhow):

2.1. Brights dissapear without -env. With -env they are always present (with or without -alpha_env).

2.2. They seem to be caused by the sun position. If you move the sun they change.

2.3. Background bitmaps add brights to the sun ones but they are secondary. I mean, if the sun is nearly behind the Arcadia I do not see any brights in its "dark" side (it doesn't matter if there are background bitmaps). But if I change the sun position so this "dark" side becomes the "bright" side, there are more brights with a background full of bitmaps than an empty one. These extra brights add to the "pure" sun ones.

2.4. The brights repeat their flashing pattern continously.

I upload 4 sample missions ArcadiaXY.fs2:
X - Sun position. 0 causes a lot of brights in the side of Arcadia you see at begining. 1 There's no brights in this side.
Y - With or without background bitmaps. 0 - No bitmaps. 1 - Some ramdom chosen bitmaps.

~0007112

ARSPR (reporter)

Taylor, your Vidtest build doesn't seem to suffer this bug (like RC7.9)

I'll test the white blinking issue ASAP (0000962).

~0007115

taylor (administrator)

Strange, I don't think I had any extra changes in that build which was specifically there to fix that. Pretty much all of my changes which I thought would fix it are in another build tree which is for post-3.6.9.

If it happens to be fixed then great, since most everything in the vidtest build will get into 3_6_9 CVS, when each feature/fix is totally complete.

I'm not going to consider this actually fixed until it is proven to be so in a more stable/official build though.

~0007118

taylor (administrator)

Give everything a try again with this build: http://icculus.org/~taylor/fso/testing/rc7dot9u.rar

It's an up-to-date version of rc7dot9, plus all of my fixes which are ready for CVS. I'm going to go ahead and resolve the movie bugs, but reopen them if it turns out that they aren't fixed for some reason (I've made more changes/optimizations to the code in the vidtest build).

Let me know if the two white texture bugs are fixed still, and I'll resolve those as well if that's the case.

(Oh, and let me know about the speed/FPS issues too. I made a couple of optimization changes over previous builds and I'm not sure if those are 100% yet.)

~0007135

ARSPR (reporter)

No brights with RC7.9u. Great job.

~0007138

taylor (administrator)

I'll leave this one open until it's verified in at least one more test build, just to be on the safe side. I'm adding the fixes to CVS HEAD now, so it should show up in the unstable CVS builds that redmenace makes starting tomorrow (for builds dated the 16th or later). Give one of those a try and if it also fixes the problem then I'll resolve this.

~0007251

taylor (administrator)

Give http://icculus.org/~taylor/fso/willrobinson/hoopla.rar a try. I found and fixed a couple of OpenGL texture/lighting bugs.

~0007254

ARSPR (reporter)

It seems fixed in this build too.

~0007324

taylor (administrator)

Double check with http://icculus.org/~taylor/fso/willrobinson/cousinarnold.rar

And be quick about it ... ;)

~0007327

ARSPR (reporter)

Fixed. I can't see them.

~0007391

taylor (administrator)

Forgot about this one. :) If it shows up again, reopen and I'll take another look.


Fixered.
+Notes

-Issue History
Date Modified Username Field Change
2006-10-26 13:45 ARSPR New Issue
2006-10-26 14:57 taylor Note Added: 0007009
2006-10-26 15:52 ARSPR Note Added: 0007011
2006-10-26 16:16 ARSPR Note Edited: 0007011
2006-10-26 16:20 ARSPR Note Edited: 0007011
2006-11-06 15:53 ARSPR Note Added: 0007095
2006-11-06 17:09 taylor Note Added: 0007096
2006-11-07 02:49 ARSPR Note Added: 0007098
2006-11-09 11:20 ARSPR Note Added: 0007100
2006-11-09 11:20 ARSPR File Added: missions.zip
2006-11-14 10:31 ARSPR Note Added: 0007112
2006-11-14 12:07 taylor Note Added: 0007115
2006-11-14 19:13 taylor Note Added: 0007118
2006-11-15 13:50 ARSPR Note Added: 0007135
2006-11-15 15:24 taylor Note Added: 0007138
2006-11-15 15:24 taylor Status new => assigned
2006-11-15 15:24 taylor Assigned To => taylor
2006-12-06 03:40 taylor Note Added: 0007251
2006-12-06 04:37 ARSPR Note Added: 0007254
2006-12-26 00:32 taylor Note Added: 0007324
2006-12-26 03:48 ARSPR Note Added: 0007327
2007-01-05 00:05 taylor Status assigned => resolved
2007-01-05 00:05 taylor Fixed in Version => 3.6.9
2007-01-05 00:05 taylor Resolution open => fixed
2007-01-05 00:05 taylor Note Added: 0007391
+Issue History